Checklista för tävlingar

Som stöd till alla nya och även gamla ”rävar” med tävlande barn och ungdomar har en tävlingschecklista skrivits ihop. Den försöker ge svar på de vanligaste frågorna hur det går till på tävlingar.

 

Tävlingsanmälan

 

Anmälan sker via ÖSF:s hemsida under rubriken ”Tävlingar”. Här finns info om rutiner kring tävlingsanmälan och avgifter (under Tävlingsanmälan). Anmälan sker via ”Tävlingskalender”. Här söker man upp tävlingen och anmäler sitt/sina barn.

 

Tävlingsdagen

 

Dagarna innan tävlingen, sök upp tränaren eller någon annan förälder som ni känner igen för att rådfråga om var tävlingsbacken ligger, var värmestugan ligger, var liftkort säljs mm. Kom i god tid till tävlingsbacken. Senast 30 minuter innan banbesiktningen bör liftkort, nummerlapp/ar mm vara fixat. Det är inte ovanligt med 100-120 tävlande så det kan bli köer…

 

Några hålltider: Besiktning brukar vara kl 9 och tävlingen startar 10. Info om detta hittar du när du anmäler dig till tävlingen. Efter första åket är det en kortare lunchpaus och därefter ny banbesiktning och andra åket. Lyssna efter exakta tider som gäller med någon av tränarna som är med i ”tränarmötet” någon timme innan tävlingsstart. Tävlingsdagen slutar vanligen ca kl 16 med prisutdelning.

 

Inför banbesiktningen samlas åkarna vid start senast 10 min innan banbesiktningen börjar. Håll utkik efter någon av dina tränare! De yngre besiktar banan tillsammans med sin träningsgrupp och de äldre (B-åkare och uppåt) besiktar helst själva för att skaffa egna erfarenheter. Kom ihåg att nummerlappen alltid skall vara synlig när man besiktar banan.

 

Det finns olika sorters banbesiktning:

Has-besiktning: Man plogar/hasar några portar i taget, stannar och kollar.

Insticksbesiktning: Man får INTE hasa/ploga inne i banan. Man åker in utifrån, stannar och kollar och backar sedan ut i samma spår.

 

Dags för start… Tränare samt ibland några föräldrar finns på plats uppe vid starten för att hjälpa åkarna att hitta rätt, få på sig skidorna, ta av överdragskläder, peppa mm. Övriga föräldrar finns i målområdet för att heja och ta hand om åkarna som går i mål. Åkarna är indelade i pojkar/flickor och åldersgrupper. De yngsta tjejerna brukar börja, därefter yngsta killarna osv.

 

Efter sista tävlande går man igenom portdomarprotokoll mm. Därefter följer protesttid för ev diskvalificeringar. Sedan är det prisutdelning i samma ordning som åken.

 

Till alla åkare, passa på att friåka så mycket som möjligt mellan/efter tävlingsåken!